Katarina Juvančić

SLO
Katarina Juvančić

Katarina Juvančič je kantavtorica, performerka, aktivistka, kulturna antropologinja, glasbena raziskovalka in kritičarka. Kot glasbena raziskovalka se je udeležila številnih znanstvenih posvetov v ZDA in Evropi, v vlogi kantavtorice pa je prekrižarila Evropo in Azijo. Večkrat je nastopala po Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstriji, državah bivše Jugoslavije, pa tudi v Indiji ter na Šri Lanki.

Z glasbenim sopotnikom, kitaristom in producentom Dejanom Lapanjo sta izdala dva albuma upesnjenih in uglasbenih ženskih zgodb – Selivke (2012) ter Hope’s Beautiful Daughters (2014). Oba albuma sta tako doma kot v tujini doživela odličen sprejem publike in kritičnih peres.

Je tudi pobudnica in koordinatorica novo ustanovljene Iniciative žensk v glasbi – Glasne, ki se zavzema za večjo vidnost in vpliv žensk v glasbi in navezuje stike s sorodnimi združenji v tujini.

Z enako radovednostjo in ustvarjalnim žarom pa se že vrsto let posveča tudi raziskovanju uspavank. Znanstvene raziskave o uspavankah je objavila v akademskih revijah ter monografijah v Cambridgeu, Ljubljani in Sarajevu. Je tudi urednica študentskega poljudnoznanstvenega zbornika o uspavankah ter zgoščenke Al’ že spiš? ali Kako uspavamo v Sloveniji (2006) terenskih etnomuzikoloških posnetkov uspavank, zbranimi med različnimi etničnimi skupinami, ki živijo v Sloveniji. Katarina je vodila delavnice uspavank za otroke in odrasle v Sloveniji, Srbiji, Avstriji ter Veliki Britaniji.