WoW Program na 14. izdanju Vox Feminae Festivala

Vox Feminae Platforma, u suradnji s udrugama, inicijativama, pojedinkama i pojedincima, kroz svibanj (5. – 24.5.2020.) donosi program koji promiče ideje rodne ravnopravnosti i propituje status žena u društvu kroz diskusije, predavanja, filmove i umjetničke prezentacije. 

Ovogodišnji Vox Feminae Festival odvija se u online formi, a važan segment unutar njega zauzima WoW Program, koji kao što mu ime sugerira donosi niz predavanja i razgovora sa i o lokalnim i regionalnim ženama, njihovom nasljeđu i stvarnosti, s posebnim naglaskom na djelovanje na području književnosti i literalnog izražavanja. WoW Program dio je aktivnosti koje se provode kroz projekt ‘Women on Women’, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.

Milena Benini & Mihaela Marija Perković: Strašne žene (n)i spekulativna fikcija

Nastavno na javni razgovor o legendarnoj Ursuli K. Le Guin na pozornici Vox Feminae Festivala 2018. godine, Milena Benini i Mihaela Marija Perković raspakirat će ne samo život, rad i utjecaj klasičnih, najpoznatijih SF autorica – poput Joanne Russ ili James Tiptree, Jr. – već će se dotaknuti i manje poznatih, suvremenih i nesuvremenih žanrovskih autorica poput Olympe de Gouges, Justine Larbalestier, Anne Leckie, Sarah Gailey i Charlie Jane Anderson kojima će biti posvećen i poseban program. Jer feministički SF nisu samo Ursula K. Le Guin i Margaret Atwood

Autorice ovog programa, pod nazivom ‘Strašne žene (n)i spekulativna fikcija’, pišu SF, pohađale su Ženske studije, diplomirale engleski, prevodile knjige i stripove, bile blogerice, mame, feministe, voditeljice radionice, spisateljice, istraživačice, predavačice, urednice, voditeljice tribina… Online predavanje održat će se preko Zoom webinara, te ga je moguće pratiti putem weba u utorak, 5. svibnja, u 18h na ovom linku: https://zoom.us/j/91465352145.

Pobunjene čitateljke: Ima li nam broja?

U svibnju 2019. Pobunjene kritičarke su objavile Monitoring književne kritike u kojem su iznijele podatke zastupljenosti kritika i prikaza knjiga koje su napisale književnice u medijima, časopisima, portalima, u pet zemalja nekadašnje jugoslovenske regije: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija. Prvi put je napravljeno ovako široko istraživanje književne scene. I brojevi su potvrdili početnu pretpostavku – o djelima književnica piše se manje nego što one zaslužuju i manje nego što bi trebalo. A ni književna kritika nije se pokazala kao razvijen i zastupljen žanr.

Godinu dana kasnije Pobunjene čitateljke podatke dopunjuju rodnom analizom šireg književnog života. Na online predavanju razgovarat će se o tome kome se dodjeljuju nagrade, tko govori na tribinskim programima, tko dobiva rezidencije i stipendije. Kolika je zaista produkcija književnica, a koliko su one srazmjerno zastupljene prema sve većem opsegu, utjecaju i originalnosti na književnoj sceni. Ovaj Zoom webinar moguće je pratiti, u četvrtak 7. svibnja od 18h a sudjeluju: Julija Ovsec, Maja Abadžija, Frosina Kruškarovska, Dara Šljukić, Nađa Bobičić te Antonela Marušić kao uvodničarka i moderatorica: https://zoom.us/j/94375540779

Jasna Jasna Žmak: Strašne lezbe

Nevidljivom poviješću lezbijske književnosti odnosno dinamikama koje su tijekom povijesti uvjetovale produkciju i recepciju lezbijskih motiva i identiteta u književnom polju, bavit će se Jasna Jasna Žmak u predavanju ‘Strašne lezbe’. Iako posljednjih godina dolazi do značajne afirmacije navedenih elemenata, čak i u lokalnom kontekstu, povijesno su oni bili marginalizirani, skrivani, ušutkivani. Ova je tema neizostavno vezana i uz šire problemsko polje lezbijskog identiteta i načine njegova postojanja u širem društvenom polju. Ispitujući modalitete povijesne (ne)vidljivosti lezbijskog književnog stvaralaštva i njegovu poziciju unutar institucionalnih okvira, te analizirajući njegov odnos naspram tzv. ženske književnosti, predavanje će trasirati različite literarne oblike manifestiranja lezbijstva, dotičući se i recentnih filmskih i TV adaptacija.

Jasna Jasna Žmak je dramaturginja, spisateljica i scenaristica. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu gdje trenutno radi kao docentica. Objavila je nekoliko knjiga, između ostalih i knjigu eseja One stvari – eseji o ženskoj seksualnosti (Fraktura, 2020). On-line predavanju moći će se prisustvovati putem Zoom webinara, 12. svibnja, u 18h na ovoj poveznici: https://zoom.us/j/99439752358

Four Voices: Lezbijska četvrt

Suzana Tratnik, Nataša Sukič, Kristina Hočevar i Vesna Liponik su autorice, autane lezbijke i aktivistkinje okupljene oko godišnjeg programa festivala Lezbijska četvrt (Lezbična četrt) u Ljubljani, Slovenija. 2019. osnovale su kolektiv Four Voices kako bi istraživale lezbijsko pismo i njegovo mjesto u tzv. “univerzalnoj literaturi” u kojoj prevladavaju bijeli cis muškarci. Svoje djelovanje predstavile su u Gay’s The Word Bookshop in London u Londonu u listopadu 2019.

Na 14. Vox Feminae Festivalu kolektiv Four Voices predstavit će situaciju s L(GBT+) literaturom i uspjehom lezbijskih autorica u Sloveniji. Zašto je važno razgovarati o ovoj vrsti književnosti bez straha od getoizacije? Kakva je prisutnost i budućnost regionalne lezbijske literature? Prezentacija će uključivati četiri kratka čitanja na slovenskom jeziku uz projekciju prijevoda na engleskom jeziku. Razgovor moderira Antonela Marušić, a održat će online putem Zoom webinara u četvrtak, 14. svibnja, u 18h: https://zoom.us/j/99559065275

Filmski program

Filmski WOW blok bit će dostupan za online gledanje 72 sata, od petka, 22.05.2020. u podne do ponedjeljka 25.05.2020. u podne. Biti će prikazani sljedeći filmovi, a više o njima pronađite ovdje.

JUST GO FUCKING SURFING
R: Juul Hesselberth
Nizozemska / 2019. / dokumentarni film / 27′

Iako sve veći broj žena surfa, njihove priče su rijetko ispričane. Kako slika „seksi surferke“ utječe na  žene koje se nikad nisu uklapale u nju? Na koji način to utječe na njihove karijere i samopouzdanje? Za svoj etnografski dokumentarni film „Just Go Fucking Surfing“ Juul Hesselberth provela je tri mjeseca u Australiji gdje je pratila razvoj karijera četiri profesionalne surferice.

RIO OR BUST
R: Lisiak Pawel
Francuska / 2018. / dokumentarni film / 77′

Rangirana 27. na svijetu, Emmanuelle Mörch razmišlja o paraolimpijskim igrama u Riju. Da bi osvojila kartu za Brazil, neumorno trenira i sudjeluje u teniskim natjecanjima u invalidskim kolicima po cijelom svijetu.

UNDER THE UNDERGROUND
R: Angela Christlieb
Austrija / 2019. / dokumentarni film / 54′

Dokumentarac Angele Christlieb vodi nas kroz improvizirane prostore Janka Industries-a,underground podrumskog groblja i kreativnog mikrokozmosa bečke subkulture.

RESPRINGENDO
R: Denise Ekale Kum
Njemačka / 2019. / igrani film / 25′

Mlada glazbenica izgubila je vjeru u svoj poziv i bori se s majkom, neumoljivim prijateljem i bizarnim susretom u parku kako bi se ponovno povezala sa svojim najdragocjenijim predmetom: crvenom gitarom pokojnog oca.

FILMMAKERS
R: Julie Gayet, Mathieu Busson
Francuska / 2019. / dokumentarni film / 66′

Je li ženama teže režirati filmove? Financirati ih? Poštuju li ih filmski timovi jednako kao i muške redatelje? Imaju li redateljice drugačiji pogled na svijet? Ima li kino rod? U prethodna dva dokumentarca ta su pitanja autori/ce ovog filma postavili u razgovorima s 20 redatelja i 20 redateljica u Francuskoj. No, od tada su proširili područje svog rada kako bi ta pitanja postavili redateljicama diljem svijeta. Od Azije do Afrike, pa preko Europe… Sve žene koje susrećemo u filmu su duhovite, iskrene, predane, zabrinute i sve su tražile najbolji mogući način postojanja u okruženju kojim uvijek upravljaju muškarci. Sve filmašice i živi svjedoci i svjedokinje disfunkcionalnosti koja još uvijek postoji u filmskoj industriji.

SCARECROW
R: Işıl Türkfiliz
Turska / 2020. / dokumentarni film / 13′

Priča prati redateljicu, mladu majku, koja se nađe u spirali eko-anksioznosti zbog svakodnevnih vijesti o ekološkim katastrofama. Kada pogleda snimku žene koja pruža otpor projektu geotermalne elektrane u svojem selu, odluči im izaći u susret i odlazi u selo Kizilcakoy u Aydinu.

DELUGE
R: Cloudy Rhodes
Australija / 2019. / kratki film / 12′

Smještena u religioznoj komuni na rubu oceana, jedna je žena okrivljena za podizanje razine vode i pustošenja zaliha hrane.Dok čeka suđenje zbog optužbe spletkarenja s vragom, zajednica joj okreće leđa. Tri žene moraju ustati i progovoriti svoju istinu prije no što bude prekasno. Ono što otkriju je puno gore od bilo kakve crne magije.

THE PROCEDURE
R: Mariella Santibáñez Koref
Argentina / 2019. / kratki film / 12′

Anita je samohrana majka koja je emigrirala iz Venezuele u Argentinu. Kako bi uzdržavala sebe i svog sina, radi kao ilegalna imigrantkinja u malom supermarketu u Buenos Airesu. Jednog dana joj šef zaprijeti otkazom na poslu. Mauro, djelatnik iz ureda za migracije, već neko vrijeme ima Anitu na oku, ali do sada nije bio uspješan. Konačno vidi svoju veliku priliku.

THE MAQUIS
R: Mirta Brkulj
Hrvatska / 2020. / animirani film / 4′

Makija je tip niske vegetacije tipičan za mediteranski krajolik. Kroz to grmlje i žbunje luta mala djevojčica, sa mačićem u naručju. Pronašla ga je samog i sada je u potrazi za njegovom majkom. Po putu susreću neobične likove nadahnute snovima, sjećanjima iz djetinjstva i otočkim pričama. „The Maquis“ će se na 14. VFF-u prvi put predstaviti hrvatskoj publici.

RHYMES OF THE WHITE CROW
R: Andrea Resner
Hrvatska / 2019. / eksperimentalno-animirani film / 24′

Žena s dušom bijele vrane sanja svoje unutarnje svjetove. “The Rhymes of the White Crow” će na 14. VFF-u imati svjetsku premijeru.

HEROINA IZ KRAJA: LANA NIKOLIĆ
R: Jovana Netković i Milica Batričević
Srbija / 2019. / dokumentarni film / 7′

Lana Nikolić svojim aktivizmom i novinarskim pričama na Radiu 202 pokreće važna pitanja i potiče nas da potražimo što bolje odgovore. Ova epizoda serijala “Heroina iz kraja” predstavlja nam Lanu kroz osobnu priču o početcima u feminizmu. Kakva je snaga društvenih mreža u aktivizmu, kako je priča o kontracepcijskoj piluli povezana s njenim razmišljanjem o sebi kao ženi i kako doživljavamo seksualnost žena sa hendikepom, samo su dio Laninog svakodnevnog brisanja granica i doprinosa zajednici.

Film je nastao u sklopu serijala “Heroine iz kraja” koju je producirao BeFem s ciljem predstavljanja priča o aktivistkinjama i feministkinjama koje na različite načine pokreću važne stvari u svojim sredinama.

DJEVOJČICE IZ BANIJSKE ŠUME
R: Nikolina Barić
Hrvatska / 2013. / dokumentarni film / 19′

Ovaj kratkometražni dokumentarni film opisuje život dviju djevojčica, sestri koje žine u napuštenom hrvatskom selu. Hrvatska je zemlja s mnogo lica, a najljepša se nalaze upravo ondje gdje stanuje vrlo malo ljudi.