Rok kamp za devojčice

Prvi rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope

Femix mreža ženskog stvalaraštva najavljuje organizaciju prvog letnjeg rok kampa za devojčice u Srbiji početkom jula 2017, što će biti prvi takav događaj u regionu.

Po ugledu na rok kampove za devojčice koji se već duže vremena održavaju u Švedskoj i u Americi, u julu naredne godine prvih 30 devojčica iz različitih gradova Srbije imaće priliku da nauče osnove sviranja gitare, bas gitare, bubnjeva i klavijatura, pohađaju radionice pevanja, komponovanja i pisanja tekstova, upoznaju se sa osnovama nastupa i muzičke opreme.

Osim radioničarskog i muzičkog programa, one će tokom sedmodnevnog kampa upoznati vršnjakinje iz istog ili drugih gradova sa kojima dele interesovanje, povezati se u jednu mrežu koja će nastaviti da sarađuje i povezuje se, i formirati neke nove, mlade, ženske bendove koji bi za nekoliko godina mogli da postanu perspektivna imena regionalne muzičke scene.

Poziv za prijavljivanje biće otvoren u martu 2017. godine.

Zašto letnji rok kamp namenjen samo za devojčice? Zato što i dalje u našem društvu postoji previše toga što se razdvaja na muško i žensko – muški i ženski poslovi, muške i ženske boje, igračke za dečake i devojčice, pa se tako i rok, pank, džez, metal muzika, sviranje bubnjeva ili gitare mnogo više povezuju sa dečacima i mladićima, muškarcima, a postoje brojne talentovane i zainteresovane devojčice kojima se ne pruža podrška, koje okruženje ne prepoznaje i kod kojih se to interesovanje ne ohrabruje, jer „ne priliči”.

Femix mreža ženskog stvaralaštva želi da podrži devojčice u njihovim interesovanjima, idejama i talentima, čak i kada nisu tako očekivana, umesto da ih kao društvo ograničavamo i sputavamo jer im nešto “ne priliči”. FEMIX letnji rok kamp sve svoje kapacitete ponudiće upravo devojčicama kako bi im pružio podsticaj, kreirao prijateljski, siguran i inspirativni prostor da se one međusobno upoznaju i zajedno razvijaju.

Kamp je još uvek u prvoj pripremnoj fazi kada se odlučuje o tačnoj lokaciji i datumu, bira mentorski tim koji će voditi časove, a i prikupljaju donatorska i sponzorska sredstva kako bi učešće bilo što pristupačnije devojčicama iz cele Srbije. Početkom decembra inicijativa za organizaciju prvog letnjeg rok kampa za devojčice u ovom delu Evrope nagrađena je od strane ERSTE banke u Srbiji i dobila prva novčana sredstva.

Nakon prvog, pilot kampa koji će se u julu 2017. godine održati u Srbiji, želja organizatorki je da već sledeće godine bude više kampova, za različite uzraste, veći broj devojčica i otvorenih i za učesnice iz regiona.

Za više informacija kontaktirajte organizatorke na femixinfo@gmail.com.