BeFemWorkOut

BeFem Workout je jednodnevni omaž feminizmu koji organizuje BeFem feministički kulturni centar u partnerstvu sa fondacijama Kvinna till Kvinna i Global Fund for Women, i održaće se 3.12.2016. godine od 14-04h u KC Grad-u.

Događaj ima za cilj da okupi feministkinje i feministe iz Evrope koji će kroz debatu o aktuelnim problemima kršenja ljudskih prava i jačanja ekstremističkih pokreta na evropskom tlu razvijati alternativne strategije otpora. BeFem Workout održava u formi feministički duh i telo u sigurnom i prostoru otvorenom za sve koji su u društvu okarakterisani kao Drugi zbog nekog ličnog svojstva ili pripadnosti određenoj grupi. BeFem Workout nastaje kao reakcija na trenutna dešavanja u Srbiji i regionu koja se odnose na retradicionalizaciju društva, uskraćivanje osnovnih prava i sloboda, uskraćivanje prava na donošenje odluka o sopstvenim identitetima, telu, seksualnosti i zdravlju bez osećaja straha, prinude i diskriminacije. U okruženju suzbijanja slobode izražavanja i uspostavljene kontrole nad javnom reči, BeFem Workout će biti prilika da se čujualternativni i inače marginalizovani glasovi.

BeFem Workout je usmeren na pitanje moći, one koja se uspostavlja i one koja proizvodi otpor domaninatnim strukturama. Moć da odlučujemo o vlastitim telima, moć da volimo one koje biramo, moć slobodne političke akcije i misli, moć nad reprezentacijom u javnom i medijskom prostoru.

PROGRAM

14.00 – 15.30 Panel diskusija: Odbrana tela – reproduktivna prava u vreme rasta neokonzervativizma 

U svetlu protesta nedavno organizovanih u Poljskoj protiv totalne zabrane abortusa, kao i sličnih inicijativa pokrenutih od strane desničarskih konzervativnih partija na Zapadnom Balkanu, razgovaraćemo o kriminalizaciji reproduktivnih prava koja se dešava u zemljama širom sveta i ulogama vladinih, nevladinih i religijskih institucija u formiranju diskursa o abortusu, kao i o strategijama organizovanja feminističkih inicijativa u borbi za osnovna prava žena, prava na donošenje odluka o sopstvenom telu.

Učesnice: Magda Pochec (POL), Ana Brakus (CRO), Ivana Dragšić (MAK)

Moderira: Jovana Đorđević

15.30 – 15.45 Pauza
15.45 – 17.15 Predavanje:  Body panic – ko profitira od tvog nezadovoljstva?

Prati trag novca – a u ovom slučaju su u pitanju milijarde dolara. Dijete, steznici, teretane, dodaci ishrani, odeća koja laska figuri, sve to s namerom da vas pretvore u nekog/u drugog/u. Osobu koja je dovoljno dobra – i možda dovoljno gladna da ne protestuje. Julia Skott, diskutuje o strukturama kontrole tela, idealima i metodama otpora.

Predavačica: Julia Skott (SWE)

17.15 – 18.00 Pauza za ručak
18.00 – 19.30 Talk show: Zašto tako ozbiljno?

Feminizam je naš život. I profesionalno i privatno. I na pozornici i između četiri zida. I u dobru i u zlu. Kao žene, moramo da se borimo za bolje sutra-u odlasku do prodavnice, na internetu, u ljubavnim odnosima i na poslu, pa smo odlučile da pričamo o tome. U formi talk showa šest fenomenalnih žena priča neozbiljno na temu našeg “privatnog feminizma”. Između pitanja je muzički predah. Ogovaraćemo mogući i nemogući feminizam naš nasušni u običnom, malom i ličnom životu – u ljubavi, muzici, seksu, hrani i porodici. I bićemo srećne do kraja života.

Učesnice: Sara Renar (CRO), Isidora Petrović (SRB), Andreja Dugandžić (BIH)

Voditeljke: Jelena Višnjić, Marija Ratković

Muzički predah: Marina Milošević, Sara Renar i Ana Ćurčin

19.30 – 19.45 Pauza
19.45 – 20.45 Performans: Gadjo Dildo

Gadjo Dildo je kabare šou koji vode tri glumice Romkinje. Kroz svoj šou, ironično pristupaju temi hiperseksualizacije Romkinja koja potiče od ne-Roma, ali i minimiziranju seksulanosti Romkinja od strane lokalne zajednice kojoj pripadaju. Ovaj šou će vas odvesti pred teleskop koji gleda u prostor u kome  Romkinje žive sa željama, nadama, reakcijama i vizijama koje probijaju ono što je dopušteno Romkinjama u stereotipima koje živimo.

Pozorišna trupa: Giuvlipen (ROM)

20.45 – 21.00 Pauza
21.00 – 21.45 Muzički program: Kinš

Kinš je naziv projekta iza kog stoji Sonja Vukelić, kompozitorka i producentkinja iz Beograda. U njenoj muzici nalazimo uticaje koji se protežu od impresionizma, muzike dalekog istoka, preko shoegaze-a do bluesa, podvučeno industrijskim ritmovima iz klupskog i hip hop nasleđa.

Ovu paletu zvukova objedinjuje jaka atmosfera i intiman vokal koji nam otkriva da postoji priča iza svake od njenih pesama. Često duge i kompleksne, imaju jedinstvenu moć da usisaju slušaoca/teljku u svoj hipnotišući svet.

Izvođačica: Sonja Vukelić, alias Kinš (SRB)

21.45 – 22.00 Pauza
22.00 – 23.30 Performans: House of Flamingo werqout extravaganza!

Muku mučite s naslagama celulita? Na kišne dane vaša kralježnica škripi kao bakin ormar iz bivše Jugoslavije? Imamo riješenje za vas! Nakon godinu dana izbivanja sa beogradske scene, najružičastija umjetnička kuća House of Flamingo ukrasiti će scenu KC Grad. Razgibajte svoje udove i istopite masne naslage uz Colindu Evagelistu, Entity, Roxanne i Spazam Orgazam koje će u manirima Lokice Stefanović voditi kompleksni program tjelovježbe, koji će vas predozirati glamurom i ekstravagantnošću. Dovucite dupeta i flašice s vodom!

Queer umetnički kolektiv: House of Flamingo (CRO)

23.30 – 23.45 Pauza 
23.45 – 00.15 Koncert: Mama mora da se sluša

Bend Mama mora da se sluša nastaje na proleće 2016. Članice ovog (za sada) cover benda prepliću žanrove jugoslovenskih melodija i stranih hitova 60/70/80-ih u želji da podrže slobodnu ljubav i kreiraju prostor za emocije i ples.

Izvođačice: Anđa (gitara), Minja (bas), Mila (bubnjevi), Iva (vokal)

00.15 – 4.00 DJ program: Dancing Queen

DJ DeadTrashSuperStar

DJ Marie Cherie

Prateći program

FOTO KORNER: Work it Out!

FEMIKSETA

Jedina  kompilacija  koja  predstavlja  aktuelnu  domaću žensku  muzičku  produkciju  FEMIKSETA  dobila  je nedavno  svoje šesto  izdanje i svoje predstavljanje imaće na BeFem WorkOut-u.

ONA KAŽE 

Radio emisija o tome zašto se, i na štetu sopstvenog života, povinujemo velikim nametnutim autoritetima, kakvi su država, nacija, crkva, tradicija i novac. Odgovore na to pitanje daju nam hrabre žene koje su se suočile sa sopstvenim strahovima i prepoznale mogućnost pobune i promene.

Autorke su Sandra Mandić i Jugoslava Široka.