Seksualno nasilje, seksizam, homofobija, transfobija i rasizam koji rezultiraju nasiljem sveprisutni su u našem društvu.

Četiri partnerske organizacije iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Irske svjesne su nužnosti kontinuiranog djelovanja protiv tog nasilja.

U iduće dvije godine, kao umjetnice i aktivistkinje intenzivno ćemo surađivati sa ženama kako bismo razmijenile naše perspektive o živućim i povijesnim ženskim figurama koje doprinijele borbi za ravnopravnosti u našim društvima.

Projekt WoW bavi se (re)prezentacijom žena – suvremenih, ali i povijesnih ličnosti – od strane žena. Patrijarhalno viđenje povijesti isključuje žene, osim kada su i same dio dominantnih struktura moći. Projekt se stoga fokusira se na rodnu ravnopravnost iz feminističke perspektive, mapirajući žensko naslijeđe s naglaskom na raznolike i intersekcionalne perspektive. Termin žene obuhvaća žene, transrodne i interspolne osobe koje se identificiraju kao žene.

Testirat ćemo nove modele solidarnosti i razmjene znanja između različitih zajednica te slaviti postignuća žena kroz uspostavljanje nagrada, njihovo portretiranje i medijski sadržaj, društvenu igru, kolektivne performanse, urbana mapiranja i umjetničke intervencije u javnom prostoru. Razvijat ćemo umjetničke programe koji odražavaju kulturnu raznolikost i realnost suvremenog društva te će uz naše produkcijske timove u pripremi i realizaciji projektnih aktivnosti i umjetničkih programa biti uključeno dvadeset žena različitih društvenih, ekonomskih, kulturnih, rasnih, etničkih i dobnih skupina.

Projektom se želimo suprotstaviti aktualnim neoliberalnim i isključivim političkim i populističkim trendovima stvaranjem visokokvalitetnih umjetničkih radova različitih autorica te predstavljanjem novih narativa novim publikama – narativa koji su izvor inspiracije i jednostavno WoW!

Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa i traje od 01.09.2019. do 30.08.2021.

Projektni partneri: City of Women (SI), Prostor rodne i medijske kulture K-ZONA (HR) , Tiiiit! Inc. – Skopje (MK), Outlandish Theatre Platform CLG (IE)