10. Vox Feminae Festival

Deseto jubilarno izdanje Vox Feminae Festivala održat će se u prvoj polovici listopada, s glavnim programom objedinjenim u dva vikenda: 8. i 9. listopada te 15. i 16. listopada u prostoru Kulturno informativnog centra KIC i Dokukina u Zagrebu.

Nakon mučenica, superjunakinja i zločinki kojima su bile posvećena prethodna izdanja festivala, ovogodišnji Vox Feminae (koji i sam uskoro ulazi u svoju tinejdžersku dob 🙂 za centralnu temu ima “djevojke i djevojaštvo” – u sklopu koje očekujte bogat filmski i prezentacijski program te popratne zabavne sadržaje.

Iz programa posebno izdvajamo dva predavanja Catherine Driscoll, jedne od začetnica djevojačkih studija, koja će na VFF-u govoriti o razvoju feminističke teorije djevojaštva i adolescencije kao i popularne kulture koja ih prati. Dodatno, svoje će projekte u sklopu festivalske teme predstaviti i urednice popularnih britanskih fanzina za djevojke: Ione Gamble (Polyester) i Beth Siveyer (Girls Get Busy) uz umjetnice Maisie Cousins i Chloe Sheppard.

Filmski program ove godine donosi interesantna igrana i dokumentarna ostvarenja. Posebno izdvajamo najnoviji uradak Ingrid Jungermann “Žene koje ubijaju”, “Check It!” film koji slovi kao spiritualni nastavak kultnog “Paris Is Burning”, te dokumentarce o snažnim queer ličnostima 20. stoljeća u filmovima “Major!”, “Seed Money” i “Jewel’s Catch One.

Diskusijski i prezentacijski program ove je godine realiziran uz Fabric8 co-op, čije će članice i članovi educirati o prednostima zadružnog modela tržišnog djelovanja; zatim net.cube – platformom za promociju digitalnih umjetnica/ka s kojima ćemo razgovarati o cyberspaceu kao prostoru reprezentacije; a uz programerke iz Implementacija snova naučit ćemo kako se žene snalaze i tretiraju u rastućoj IT industriji.

Posebno mjesto u popratnom programu ove godine zauzima i radionički segment, a za one željne novih znanja pripremile smo čak dva edukativna modula! Prvi pod vodstvom etabliranih domaćih autorica na polju filmske analize i stvaralaštva (Višnja Vukašinović, Eva Kraljević, Hrvoslava Brkušić, Olga Dimitrijević, Iva Radat, Jelena Tešija) donosi radionice rodnog čitanja filma, kritike, snimanja i pisanja scenarija. S druge strane, za djevojke i žene željne učenja o novim tehnologijama, u suradnji s Veleučilištem Baltazar i Implementacijom snova organiziramo radionicu backend i frontend programiranja!

Girls just wanna have fun! VFF to jako dobro zna, pa za publiku u community programu spremamo tattoo party s Andreom Resner, cjelodnevni buvljak i sajam, drag bingo te festivalski party otvorenja na DRAGram: Club Kid Edition!

Za više informacija pratite Facebook event, page i portal VOXfeminae.net! Program desetog Vox Feminae festivala je besplatan.

Ovogodišnji Vox Feminae financijski su podržali Grad Zagreb, Ministarstvo kulture, HAVC i zaklada Kultura nova. Dodatno, zahvaljujemo festivalskim partnericama: Dokukino KicMAMA ZagrebHrvatski filmski savez i Kino TuškanacDream ImplementationVeleučilište Baltazar Zaprešić, net.cube, Fabric8 co-op i House Of Flamingo. Festival medijski prate Radio StudentLibela.orgKulturpunkt.hrDokumentarni.net i naravno – Voxfeminae.net; a sponzorski podržavaju ACT Printlab, Cetina i BRLOG zadružna pivovara. Organizatorica je festivala Prostor rodne i medijske kulture K-zona.